Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Comenius- Τελική παρουσίαση του προγράμματος



Πριν από δύο χρόνια, το σχολείο μας είχε την τύχη αλλά και την τιμή να επιλεγεί, για πρώτη φορά, ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα για την υλοποίηση ενός σπουδαίου, χρηματοδοτούμενου, ευρωπαϊκού προγράμματος.

    Η υποβολή της αίτησης ήταν αποτέλεσμα μιας επίπονης διαδικασίας, που διήρκησε πάνω από 2 μήνες, απαιτώντας την συστηματική, σχεδόν καθημερινή επαφή με τους ευρωπαίους συνεργάτες μας. Η τελική έγκριση της πρότασης μας, μας δικαίωσε αλλά και μας έφερε αντιμέτωπους με μεγάλες προκλήσεις. Η υποστήριξη και η υλοποίηση μιας πρωτόγνωρης εκπαιδευτικής δράσης απαιτούσε, πρώτα απ’ όλα την αποδοχή της καινοτομίας , την υπέρβαση της συνήθειας, ανοιχτό μυαλό και λίγη τόλμη.

    Ξεπερνώντας τις αντικειμενικές δυσκολίες συστήσαμε την παιδαγωγική ομάδα και ξεκινήσαμε τις δράσεις. Έτσι πέρασαν  δύο πολύ γεμάτα χρόνια, με  πλήθος δραστηριοτήτων, γνωριμιών με πρόσωπα, μακρινές χώρες κι εκπαιδευτικά συστήματα, με   15.000 χλμ ταξιδιών  με δασκάλους και μαθητές.

       9 ευρωπαϊκές χώρες, 10 σχολεία, πάνω από 200 εκπαιδευτικοί και 2000 μαθητές πήραν μέρος σ΄αυτήν την συνεργασία. Υλοποιήσαμε, από κοινού, 36 εκπαιδευτικές δράσεις. Κατά τη διάρκεια των  7 εκπαιδευτικών επισκέψεων που πραγματοποιήσαμε στις χώρες της συνεργασίας, ξεναγηθήκαμε σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και γνωρίσαμε διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα. Αλληλεπιδράσαμε με συναδέλφους εκπαιδευτικούς και διδάξαμε σε παιδιά όλων των ηλικιών. Γίναμε δεκτοί από τοπικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, αφήνοντας στα μέρη που επισκεφθήκαμε το στίγμα του τόπου μας, εκπληρώνοντας έτσι μια από τις αρχικές μας προσδοκίες.

      Αν και οι εκπαιδευτικές μετακινήσεις αποτελούν σημαντικό κομμάτι του προγράμματος, το Comenius, δεν είναι ένα πρόγραμμα «για να πηγαίνουν ταξίδια οι δάσκαλοι». Αντίθετα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να βγει το σχολείο αλλά και ο ίδιος ο δάσκαλος από τον μικρόκοσμό του, να διευρύνει τους ορίζοντες του, να επαναπροσδιορίσει την θέση του μέσα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής κοινότητας, να ανοίξει τα αυτιά και τα μάτια του σε νέες εκπαιδευτικές πρακτικές και καινοτομίες, να αναθεωρήσει ή και να ενισχύσει τις απόψεις του περί μάθησης και διδασκαλίας, να καλλιεργήσει την φιλομάθεια και  την ιερή περιέργεια, να αποδιώξει τη μιζέρια που κατατρώει την εκπαίδευση, να συμβαδίσει με τους μαθητές του μέσα σε μια πραγματικότητα που συνεχώς αλλάζει και εξελίσσεται. Όπως είναι φυσικό τα οφέλη αυτών των επισκέψεων μεταφέρονται, σε δεύτερο επίπεδο, στους μαθητές.

        Σε πρώτο επίπεδο, μέσα από τις κοινές εκπαιδευτικές δράσεις οι μαθητές μας έμαθαν  να συνεργάζονται, να ερευνούν, να επικοινωνούν και να ανταλλάσσουν απόψεις με παιδιά από διαφορετικές χώρες. Ήρθαν σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και έμαθαν να σέβονται τα ήθη και τα έθιμα άλλων λαών διευρύνοντας τους ορίζοντες τους και ενισχύοντας την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα.

     Επιπλέον, σε επίπεδο σχολικής μονάδας, με το κλείσιμο του έργου, ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης θα διατεθεί για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό του σχολείου.

      Στο εγχείρημα μας αυτό είχαμε συμπαραστάτες που συνέβαλαν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο στην ολοκλήρωση και την επιτυχία του έργου. Ως συντονίστρια του προγράμματος οφείλω να ευχαριστήσω τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας που πίστεψαν από την αρχή σ΄αυτή την ιδέα και έκαναν δυνατή την υλοποίηση της: τον κ. Γιώργο Ευαγγελίδη, τον κ. Νικόλαο Μπίτη, τον κ.Νικόλαο Κύρου, την κ. Μαριάνθη Πανάτσα και την κ. Αλεξάνδρα Τρύφου. Πιστεύω ότι με την επιτυχημένη  συνεργασία μας σπείραμε τον σπόρο της αλλαγής και βάλαμε τις βάσεις για ακόμη πιο επιτυχημένες δράσεις στο σχολείο μας. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την ηθική αλλά και την  οικονομική υποστήριξη, ιδιαίτερα κατά την υποδοχή των ξένων εκπαιδευτικών στο σχολείο μας. Tους γονείς και ιδιαίτερα τις μητέρες των μαθητών για την εθελοντική εργασία που προσέφεραν για την προετοιμασία του γεύματος στο σχολείο, παραδίδοντας μαθήματα  ελληνικής φιλοξενίας. Τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Δισπηλιού για την οργάνωση της χορευτικής παράστασης την ημέρα της Πρωτομαγιάς και την προσφορά βιβλίων στους εκπαιδευτικούς. Τον Δήμο Καστοριάς, το Γραφείο Αντιδημάρχου Πολιτισμού-Τουρισμού-Υγείας-Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την απερχόμενη αντιδήμαρχο κα. Ε. Μισκία για την παραχώρηση ελεύθερης εισόδου στα αξιοθέατα της Καστοριάς και την προσφορά φωτογραφικών λευκωμάτων και τουριστικών φυλλαδίων ως αναμνηστικό δώρο για τους φιλοξενούμενους μας. Όλους όσους αγκάλιασαν την προσπάθεια μας και μας στήριξαν με έναν ενθαρρυντικό λόγο.

Κλείνοντας θα ήθελα να υπενθυμίσω τα λόγια του Ιρλανδού Νομπελίστα ποιητή William Butler Yeatsότι: Εκπαίδευση δεν είναι το γέμισμα ενός κουβά αλλά το άναμμα μιας φλόγας. Αυτή την φλόγα λοιπόν, πιστεύω ότι καταφέραμε να την ανάψουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου